Al mijn werk (artikelen, boeken, documentaties, tekeningen, modellen en webpagina's) is altijd gebaseerd op eigen onderzoek van primair - origineel - bronmateriaal. Waar dat nodig of gewenst is, citeer ik natuurlijk wel - maar altijd direct uit de primaire bron.
Mijn bronnen zijn in minstens 5 talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Scandinavisch). Combinaties over de taalgrenzen heen bieden namelijk vaak nieuwe perspectieven, want elk land heeft zo zijn specifieke bijzonderheden in techniek en ingenieurskunst.
Een tweede aanpak met soms spectaculaire resultaten is "schuiven langs de tijdlijn". Combinaties van gegevens en beschrijvingen uit vaak wijd uiteenlopende tijden kan heel verhelderend werken.
Vrij lezend in diverse - totaal verschillende - zeg, boeken en tijdschriften, kom je ideeën tegen, die soms - plotseling - tot Aha-Erlebnisse leiden. In een flits, doorzie je dan diepere samenhangen. Dat valt natuurlijk niet te sturen. Het is een vorm van serendipity en fascinerend.
Ik gebruik:
De moderne digitale techniek heeft voor mij enkele bijzonder bruikbare nieuwe kanalen opengelegd. Gescande en geOCRde boeken zijn plotseling doorzoekbaar geworden, en dat met onvoorstelbare snelheid. Gescand en gedigitaliseerd archiefmateriaal is niet alleen on-line te raadplegen, het is ook doorzoekbaar. En er is een voorheen ongekende rijkdom aan tekeningen, schilderijen, foto's en ansichtkaarten on-line te vinden en uit te wisselen.
Kortom, het leven is een stuk makkelijker geworden voor een onderzoeker van historische techniek. Niet dat we dan nu eens lekker achterover kunnen leunen .... De nieuwe mogelijkheden maken het onderzoek wel doeltreffender en verminderen de "verloren" tijd (tijd die we niet-produktief verspillen met vragen als: "waar stond die informatie ook al weer??") --- maar de nieuwsgierigheid en drive blijven onverminderd noodzakelijk!
Bij de bronnen die ik hierboven noemde, is er één die minder gebruikelijk c.q. bekend is. Fysieke overblijfselen. Tastbare brokken gietijzer, staal, brons, aluminium. Hard en zwaar. Vaak vuil, roestig, vet en smerig. Ik hecht aan dit soort bronmateriaal.
Weet je, alles wat je leest en hoort over bijvoorbeeld een machine, wordt pas echt tastbaar als je werkelijk achter zo'n machine staat. Een patentschrift gaat pas leven, als je een testmodel in handen krijgt. Verhalen over zware werkomstandigheden worden pas echt inleefbaar als je een tijdje achter een oeroude machine hebt staan ploeteren. Ondernemingszin wordt pas werkelijk invoelbaar als je rondloopt in een donker oud fabrieksgebouw, vol vuil en troep.
Een journalist van NRC noemde dat ooit: "de geur van geronnen smeerolie". Wil je wat van die speciale sfeer opsnuiven? Je vindt HIER op deze website uitgebreide informatie over mijn eigen collectie "oud ijzer" - machines, werktuigen en gereedschappen.